Op het moment dat je begint met webdesign zal je ongetwijfeld een keer tegen de vraag aanlopen welk programma je beter kan gebruiken; Illustrator of Photoshop. Het antwoord op die vraag is volledig afhankelijk van het doel. Beide programma’s hebben namelijk zijn eigen voordelen.

Illustrator

illustrator-logoIllustrator is een zeer geliefd programma bij grafische ondernemers. Het stelt je in staat om logo’s en ontwerpen te creëren en te modeleren naar jou wens. Het voordeel van Illustrator is dat het werkt met vector in plaats van pixels. Doordat pixels uit vierkante blokken bestaat kan je een afbeelding maar tot een bepaalde grootte uitvergroten. Daarna zij je de blokjes en wordt de afbeelding onduidelijk. Met vector lopen de losse onderdelen in elkaar over. Ze passen naadloos op elkaar, waardoor je een afbeelding zo groot of klein kan maken als jij wilt. Het behoudt altijd zijn scherpte. Daarom is Illustrator het perfecte programma als je van plan bent om logo’s te maken. Je kan met een bestand namelijk het logo voor de opdruk van een pen leveren, maar ook voor een spandoek van 3 bij 3 meter.

Photoshop

photoshop-logoFotograven zweren op hun beurt weer bij Photoshop. Dat is ook niet zo vreemd, want het programma biedt alles wat een fotograaf nodig heeft. Je kan het zien als de moderne doka. Onderbelichte foto’s kan je helderder maken, overbelichte foto’s kan je meer contrast geven. Je kan bovendien verschillende bewerkingen uitvoeren zoals bijsnijden, kleur aanpassen en zelfs het in of uit perspectief brengen van het beeld. Bovendien zijn een aantal functies in Photoshop gemakkelijker te verwerken dan in Illustrator. Zo zet je een afbeelding in een paar seconden helemaal vrijstaand. Uiteraard worden je afbeeldingen dan wel weer met pixels opgeslagen.
Het beste van twee werelden

 

Eigenlijk is het voor iedere grafische ontwerper een must om de twee programma’s naast elkaar te hebben lopen. In Photoshop kan je namelijk gemakkelijk snelle bewerkingen doen en Illustrator is ideaal vanwege de vectoren. Je kan bestanden van Photoshop inladen in Illustrator. Als je deze vervolgens embed, dan worden de pixels omgezet in vectoren. Zo benut je dus al je mogelijkheden.