Wanneer we als designers aan de gang gaan, zijn er bepaalde standaarden die we moeten aannemen. Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met drukwerk is het belangrijk dat je vanaf een ai bestand converteert naar een EPS bestand. Waarom? Omdat dit het uiteindelijke formaat is wat ervoor zorgt dat er geen kwaliteitsverlies is. Dit zijn namelijk zogeheten Vector graphics, en het grote verschil met pixel editors is dat je dit onbeperkt groot kan maken, zonder kwaliteitsverlies. Echter kan een goede designer ook niet zonder een goede pixel editor, lees hieronder waarom.

raster-vector-art

Pixel editors zijn ook belangrijk

Wat zijn nou eigenlijk pixel editors ten opzichte van bijvoorbeeld programma’s als Illustrator? Nou, om een groot voorbeeld te noemen, Adobe Photoshop. De bewerkbare bestanden van Photoshop zijn PSD bestanden.

Waarom pixel editors?

Pixel editors worden vaak ingezet voor het maken van onder andere posters, logo’s en vooral online graphics. Wat we hiermee bedoelen is bijvoorbeeld een foto die op Facebook gedeeld gaat worden of een afbeelding die gebruikt gaat worden als achtergrond van een website. Wanneer je bijvoorbeeld een vrachtwagen moet bedrukken, lees dan even verder. We gaan er dieper op in waarom je voor dat soort (groot) drukwerk Illustrator-achtige programma’s moet gebruiken.

Vector-based software voor groot drukwerk

We hebben het hierboven al gehad over online graphics zoals logo’s, Facebook afbeeldingen en dergelijke. Echter komt het als grafisch ontwerper ook vaak voor dat je drukwerk moet ontwerpen voor iets grotere doeleinden, zoals bijvoorbeeld een vrachtwagen of billboard. Je kan je misschien wel bedenken dat je hiervoor niet moet kiezen voor raster software. Ten eerste krijg je onwijs grote bestanden (het exporteren van een PSD bestand ten grootte van een A4’tje kan toch al gauw oplopen tegen de 100MB). Ten tweede is het zo dat een geëxporteerd EPS bestand (dit is dus vector) qua kwaliteit veel hoger is dan een PSD (of PDF, JPG bestand).