Hoe begin je nou met webdesign? Het is natuurlijk niet iets wat je zomaar even een, twee, drie doet. Hier is een kleine opsomming van kennis die je nodig hebt en waar je die kan opdoen!

Codering

webdesignAchter iedere goede website zit een nog betere codering. Of het nu HTML, CSS of HTML5 is, het is kennis die je nodig hebt. Om als volleert ICT’er websites in elkaar te kunnen zetten heb je echt een opleiding nodig. Nou kan je 4 jaar in de leer gaan bij een erkende ROC opleiding, maar je kan natuurlijk ook gewoon cursussen volgen die jou piekfijn weten uit te leggen hoe die codering nou eigenlijk werkt. Er zijn verschillende online platformen, waar je gratis en voor niets een goede basis kan opdoen. Denk hierbij aan pagina’s zoals HTML Leren, HTML Dog (Engelstalig) en Learn it. Uiteraard dien je dit wel helemaal zelfstandig aan te pakken. Je hebt dus geen begeleiding voor wanneer je iets niet helemaal begrijpt.

Wil je toch voor die zekerheid gaan, of heb je een stok achter de deur nodig? Dan kan je ook cursussen volgen bij onder andere Learningtrain en LOI. Overigens zijn er ook een groot aantal programma’s die het programmeren een stuk gemakkelijker voor je maken. Denk daarbij aan Adobe Dreamweaver of Everweb (mac). Hou er wel rekening mee dat je zonder programeerkennis minder mogelijkheden hebt.

Grafisch

Een ander essentieel onderdeel van webdesign is de grafische vormgeving. Het zelfstandig kunnen ontwerpen van logo’s, bewerken van foto’s en verwerken van animaties is een grote must. Doorgaans wil dat zeggen dat je bekend moet zijn met programma’s zoals Photoshop, flash en illustrator. Uiteraard kan je ook daar weer een opleiding voor volgen, een cursus voor doen bij Learningtrain of de LOI, maar je kan uiteraard ook online terecht voor een groot aantal tutorials. Learn it bied naast HTML ook Photoshop, Indesign, Lightroom, Flash en etc. aan. Het is een ideaal platform om een goede basis voor webdesign op te doen.

YouTube

We hebben je een aantal tips gegeven waar je al heel wat kennis kan op doen. Toch blijkt het in praktijk zo dat mensen sneller iets leren op het moment dat ze het gezien hebben. Vrees echter niet, Youtube staat vol met filmpjes die je uitleggen hoe je bepaalde dingen kan doen. Alhoewel er vele Engelstalige tutorials op staan, zijn er ook een groot aantal Nederlandse video’s die je goed op weg helpen. HoeGaatDat is bijvoorbeeld 1 van die Youtube platforms. Je kan direct op het scherm mee kijken en de stappen gelijktijdig uitvoeren. Het is de ideale manier van leren!