We spraken in een eerder artikel al over het EPS bestand en waarom je dit bestandsformaat zou moeten kiezen boven bijvoorbeeld een PSD bestand als het gaat om speciale drukwerk doeleinden. Er zijn verschillende sites waar je meer kunt lezen over het EPS bestand, maar wij proberen het in alle detail nog een keer hier uit te leggen.

Waarom heet het EPS?

Laten we beginnen bij het begin, waarom EPS en waar staat EPS bestand voor? EPS staat voor Encapsulated PostScript, simpel gezegd is het gewoon een grafisch bestand in de PostScript taal.

Waarvoor wordt het EPS bestand gebruikt?

We gaan even een situatieschets doen. Je bent een grafisch ontwerper (Photoshop geleerd) en krijgt een opdracht binnen voor een grandioos billboard. Je bent gewend om in Photoshop alles te doen en dit is helemaal prima. Echter kom je er bij het ontwerpen achter dat jouw pdf bestand wel heel erg groot wordt. Je krijgt een PDF bestand van groter dan een gigabyte! Behalve dat dit een logistieke ramp is is dit ook nog eens geheel onnodig.

Hoezo gebeurt dit?

Photoshop genereert pixels, waar een EPS-editor vormen genereert. Het grote verschil is dat pixels niet schaalbaar zijn, dus moet Photoshop de bestandsgrootte aanzienlijk vergroten bij grote bestanden. Dit resulteert in onmogelijk verstuurbare bestanden, een ramp voor niet alleen jou maar ook je opdrachtgever.

De oplossing: EPS bestand

Wanneer je jezelf aanleert om in Adobe Illustrator jouw grootschalige graphics te maken, kom je erachter dat wat er in een EPS bestand gegenereerd wordt veel schaalbaler is. De vorm die je maakt, neemt een minimale bestandsgrootte in beslag waardoor deze makkelijk te gebruiken is voor grote projecten als billboards.

Waar gebruik je EPS bestanden NIET voor?

Het is ook belangrijk om te kijken waar je een EPS bestand niet voor moet gebruiken. Grappig genoeg is dit hetgeen waar Photoshop juist voor gemaakt is, namelijk; foto’s bewerken.