Als je een frisse website wilt maken kan je niet meer aankomen met lettertypes zoals Arial en Times New Roman. Alhoewel deze lettertype nog altijd zeer functioneel zijn, bijvoorbeeld tijdens het schrijven van een sollicitatiebrief, worden ze geweerd uit de wereld van webdesign. Toch kan je niet zomaar klakkeloos ieder lettertype gebruiken dat je mooi vindt. Het vinden van het juiste lettertype is dus essentieel.

Een paar tips

website-lettertypesHet vinden van het juiste lettertype is misschien wel het moeilijkste gedeelte van het webdesign. Toch is het belangrijk dat je hier voldoende tijd in steekt. Een font geeft een website namelijk een eigen karakter, waarmee je precies datgene kan overbrengen waarvan je hoopt dat de bezoeker het denkt.
Een andere tip is om te binnen met het vinden van je font. Het kan namelijk zo zijn dat je precies het juiste lettertype hebt gevonden dat exact dat over brengt wat jij wilt vertellen, maar totaal niet bij de rest van je website past. Op het moment dat je begint met je font kan je jou design nog aanpassen.
Hou het simpel. Eenvoud zorgt voor totaliteit. Uiteraard kan je voor je titels, kopjes, knopjes en andere verfraaiingen een ander lettertype gebruiken dan voor je tekst, maar voorkom het gebruik van meer dan 3 verschillende fonts.

Een font is overigens niet alleen een manier om jou stijl over te brengen, maar dient ook informatie te geven. Zorg er dus voor dat je lettertype leesbaar is. Niets is zo vermoeiend als het moeten uitpuzzelen wat er nu precies staat. Een duidelijk lettertype met de juiste grootte en een goed contrast is dus een echte must!

Stukje geschiedenis

Er zijn twee verschillende typen fonts. Schreef en schreefloos. De letters in schreefstijl hebben kleine strepen aan de boven en onder kant. Men is van gedachte dat dit soort lettertypes dateert uit de tijd van de Romeinen en de strepen een overblijfsel zijn van de lijnen waar tussen geschreven werd. Dit soort lettertypes komen zeer zakelijk over en worden dan ook onder andere gebruikt voor kranten, zakelijke websites etc. Schreefloze lettertypen, zoals comic sans, komen juist een heel stuk vrolijker en losser over. Dat maakt schreefloze lettertypes ideaal voor ontspanning etc.

Het vinden van fonts

Wanneer je een beginnende webdesigner bent, wil je waarschijnlijk beginnen met gratis fonts. De kans is groot dat je nog niet zover bent dat je bakken met geld verdient met het bouwen van sites. Dat wil dus zeggen dat alle aanschaffen die je moet doen uit jou portemonnee vandaan komen. Gelukkig is dat voor lettertypes niet nodig.

Dafont is mogelijk de meest bekende website als het gaat om gratis lettertypes. Deze database bevat verschillende stijlen die volledig gratis en rechten vrij zijn. Alles wat je van deze pagina haalt kan je dus met een gerust hart om je website neerzetten.

Behance is een geweldige plaats voor graphic designers. Je kan hier niet alleen veel inspiratie op doen, maar hebt ook nog eens de mogelijkheid om verschillende foto’s en fonts gratis te downloaden. Ook voor de designer die al wat langer bezig is, is Behance een geweldige website om eens te bekijken. Hou er overigens wel rekening mee dat niet alles gratis is.

Bij Losttype betaal je per licentie. Wanneer je van plan bent om het lettertype alleen maar voor eigen gebruik te houden kan je het gratis downloaden. Ga je het op een website plaatsen, dan betaal je per website een prijs. De bedragen zijn erg uiteenlopend dus snuffel vooral eerst even lekker rondt voor je een keuze maakt.
Je eigen lettertype

Wil je jouw website helemaal eigen maken, dan kan je er natuurlijk altijd nog voor kiezen om je eigen lettertype te maken. Omdat er best wel wat bij komt te kijken zijn er websites zoals Pepermunt en Fontlab die je aardig op web helpen. Fontlab biedt overigens ook professionele software, maar daar mag je dan ook wel gelijk een flinke duit voor neerleggen.

Natuurlijk kan je ook gewoon aan de slag met programma’s zoals Illustrator. Pak je tekentablet er maar bij. In combinatie met het programma Glyphs heb jij zo de gaafste fonts ontworpen. Characters legt je stap voor stap uit hoe je dit kan doen.

Als laatste

Wanneer je een font gekozen hebt, is het altijd verstandig deze nog even aan een laatste test te onderwerpen. Type de tekst “The quick brown fox jumps over the lazy dog.” In deze zin zitten alle letters uit het alfabet. Zo heb je een goed overzicht van de letters en kom je niet in eens voor onprettige verrassingen te staan. Vergeet niet om zowel hoofdletters als kleine letters te controleren.

Bezoek Dafont: http://www.dafont.com
Bezoek Behance: https://www.behance.net
Bezoek Losttype: http://www.losttype.com/browse/
Bezoek Pepermunt: http://www.pepermunt.net/games/lettertype-maken.html
Bezoek Fontlab: http://www.fontlab.com
Bezoek Characters: http://www.characters.nl/blog/maak-je-eigen-lettertype-met-illustrator-en-glyphs/